Håndværkskollegiet, Horsens
- Supplerende adresse: Godsbanegade
- Bygherre: Fonden For Håndværkskollegier
- Bygherrerådgiver: Bisgaard Ejsing
- Arkitekt: Danø Arkitektur og Cubo Arkitekter
- Totalentreprenør: Nordstern
- Landskabsarkitekt: Schønherr
- Ingeniør: Tri-Consult
- Byggestart: Oktober 2021
- Forventes færdigt: Q4 2023
- Estimeret budget: 200 mio. kr.
- Omfang: 7.000 m², 72 lejelejligheder, værkstedsfaciliteter og fælleshus
- Bæredygtighed: DGNB Guld
- Kilde: Byggefakta
Når fremtidige elever går i gang med en erhvervsuddannelse i Horsens, kan de heldige bosætte sig i det håndværkskollegie, der er ved at skyde op i byen.
Bygherre er Fonden for Håndværkskollegier og har i samarbejde med totalentreprenøren Nordstern (tidligere Casa) været i gang med byggeriet siden 2021. Cubo Arkitekter og Danø Arkitektur står bag det særlige byggeri, der skal huse fremtidens erhvervselever.
Der har netop været afholdt rejsegilde på Håndværkskollegiet i Horsens, der er et af tre håndværkskollegier, som Fonden for Håndværkskollegier er ved at opføre med støtte fra BRFfonden. De to andre kollegier opføres i Herning, der forventes færdigt i maj 2025, og i Roskilde, der forventes klar til brug i slutningen af 2026.
Byggeriet i Horsens forventes at stå færdigt i slutningen af 2023. Ved rejsegildet sagde direktør for bygherren Fonden for Håndværkskollegier, Kristian May, bl.a.:
– Håndværkskollegiet bygges af håndværkere til håndværkere. Vi er glade for og stolte over, at vores vision om gode rammer for unge håndværkerlærlinges liv og personlige og faglige udvikling nu står som en realitet i form af det unikke byggeri, der er under opførelse af mange gode og engagerede kræfter.
Læs også: Håndværkskollegie hylder traditionerne
Trægitterkonstruktion giver et luftigt udtryk
Projektet omfatter opførelse at et ny kollegium på et 15.000 m2 stort tidligere DSB-areal kun tre minutters gang fra stationen og med Horsens’ store campusgrund som genbo.
Kollegiets bruttoetageareal på ca. 7.000 m2 giver plads til at huse 84 håndværkselever i 72 boliger i 6 punkthuse – alle placeret omkring et stort regnvandsbassin med broer og træbrygger. Dertil kommer fagligt inspirerende værkstedsfaciliteter, fælleshus og udendørsarealer til praktisk arbejde.
Byggeriet skal vise særlige løsninger og murværk med eget forbandt til hver bygning, samt en karakteristisk trægitterkonstruktion under taget, der giver et luftigt udtryk til hovedbygningen og forbinder udtrykket ude og inde.
Byggeriet kommer til at afspejle fondens høje krav til arkitektur, kvaliteten af materialer og i udførelsen – f.eks. anvendes genbrugsmaterialer i byggeriet og der stiles efter at opnå DGNB Guld.
Alle er engagerede
For Ib Høgsberg fra Nordstern, der er projektdirektør på Håndværkskollegiet, er samarbejdet mellem alle byggeriets parter i sandhed en stor fejring værd.
– Vi oplever, at alle er engagerede i Håndværkskollegiet. Bygherre deltager i møder med fagentreprenørerne. Naboerne fra håndværkskuddannelserne kigger forbi. Og håndværkerne lægger virkelig deres faglighed i projektet. Alle er ambitiøse på projektets vegne og vil have den bedste løsning, siger han.
Alle har en stemme
Tømrermester Martin Hansen er en af de håndværkere, der har sat sit præg på kollegiet.
– Det er et meget unikt og komplekst byggeri, og derfor har det været vigtigt at alle har en stemme, så vi sikrer høj kvalitet hele vejen igennem. På håndværkskollegiet er det ligegyldigt, om du er lærling eller direktør. Alle bliver hørt og behandlet ens, og det gør det til et fedt sted at arbejde, siger Martin Hansen.
På Horsens Rådhus er borgmester Peter Sørensen glad for, at byggeriet nu står så klar, at de studerende fra bl.a. Learnmark og Via University College har været forbi for at snuse rundt på byggepladsen og se de særlige teknikker, der er blevet brugt i byggeriet.
– Det er ganske enkelt fantastisk, af vi får et håndværkskollegie af et sådant format og en sådan kvalitet her midt i Horsens. (…) Jeg er ikke i tvivl om, at dette kollegium vil styrke respekten om håndværksfagene, og forhåbentlig vil det også give flere unge lyst til at blive håndværker, siger borgmesteren.